retete mamaliga pentru pescuit

Una dintre momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerapitori este mamaliga. Aceasta de multe ori ne influenteza rezultatele partidei de pescuit prin doua aspecte: daca este atractiva pentru pesti si daca este suficient de tare sa nu cada din ac. O mamaliga dura (in special zona marginala, cu coaja) este lasata de pesti iar cea prea moale cade uneori chiar la lansare. Va prezentam in continuare 3 retete de mamaliga verificate in practica cu rezultate foarte bune.

Mamaliga perfecta

In cele ce urmeaza am sa va ofer o reteta de mamaliga deosebita. Fiecare dintre noi, invata, experimenteaza si pe urma aplica…Reteta urmatoare este una deosebita, deoarece NU se mai pot aduce imbunatatiri la ea. Am incercat multe retete si mai ales multe moduri de preparare a acestei momeli. In multe feluri se poate face mamaliga, dar cele mai multe retete au probleme cu modul de preparare. De exemplu iese prea tare sau prea moale.. se amesteca cu apa si e dezastru( mai ales cu mamaliga turnata pe deasupra apei in clocot). Reteta de mai jos se refera mai mult la modul de preparare decat la aromatizarea ei. Sunt de parerea ca : aromele sa se adauge pe malul apei, in functie de tipul lacului sau de obiceiurile impuse de pescari. Pestele este invatat cu o anumita clasa de momeli in diferite lacuri. Daca amestecam cu o aroma si pestele NU este de acord cu ea .. ce facem ? Este de preferat sa se adauge aromele pe malul apei unde putem face si experiente cu mai multe arome.

Deci:

a. Se pune apa la fiert ( in jur de 3-4 litrii la 1 kg de faina de malai) . Intre timp se amesteca faina de malai cu faina alba( in proportia dorita de catre noi) Eu pescuiesc cu o mamaliga moale si pun mai putina faina alba.

b.In momentul in care apa clocoteste, se pune peste faina pregatita intre 3 si 4 polonice de apa fierbinte. Se amesteca pana se pot face cocoloase in podul palmei ( aproximativ de 10/3 cm).

c. Se arunca aceste cocoloase in apa in clocot si se lasa la fiert intre 30-60 minute. Se mai intorc cocoloasele sa nu se lipeasca de fundul vasului. Fierberea NU trebuie supraveghiata. Vasul se acopera cu un capac, doar partial.

d. Dupa fierbere se strecoara cocoloasele de mamaliga, fara sa se arunce apa in care au fiert. Se sparg cocoloasele cu o spirala de zdrobit cartofii piure si se toarna inapoi din apa. Se amesteca pana iese un pic mai moale decat ne-am dori sa iasa ( explicatie: mamaliga la racire se mai intareste). Durata procesului de amestecare aproximativ 1-2 minute

e. FOARTE IMPORTANT -dupa ce ati ajuns la consistenta dorita se pune toata mamaliga intr-o punga de plastic mai rezistenta, se acopera cu o carpa de bucatarie ( ca sa nu ne arda) si se framanta cu podul palmei prin rostogolire pe masa, pentru omogenizare. SE lasa in aceasta punga si NU se acopera cu panza asa cum propun majoritatea retetelor.

Iata ca in maxim 3-4 minute de la terminarea fierberii avem o mamaliga de nota 10. Avantajul consta in faptul ca NU trebuie sa ne pierdem vremea cu prepararea ei si ceeace este mai important: de fiecare data avem consistenta dorita. Avem control deplin .

Pe malul apei putem adauga diferiti aditivi, diferite arome. Eu pescuiesc mai mult la pluta. Cele mai bune rezultate le-am avut cu mamaliga moale. Mamaliga care aproape curge jos de pe carlig. Se pune mai multa mamaliga ( de marimea a 2-3 boabe de porumb) si NU se nadeste de loc deoarece la fiecare aruncare va fi o nadire perfecta. La ceea mai miscare a plutei se inteapa. La fiecare aruncare trebuie pus alt cocolos de mamaliga. Incercati metoda de mai sus, mai ales in zilele sau orele zilei in care nu aveti succes cu alta reteta si veti constata cu surprindere ca metoda va da roade. Mamaliga care “sare pana la tavan” si e tare ca un bolovan nu e in totdeauna cea mai buna. Ea NU elimina arome, nu atrage pestii si ce daca sta pe carlig de dimineata pana seara si NU pica jos ??? Si Ce daca ? Este suficient sa stea pe carlig pana la primul peste… Va doresc fir intins.
mamaliga pentru patratica



Ingrediente:

•apa 2 litri
•faina de porumb (malai) circa 1 kg
•faina de grau
•sofran
•atractant pentru pesti lichid – anason, vanilie, capsuni …
Calitatea malaiului (granulatia) este esentiala pentru realizarea unor patratele bune de mamaliga. Dintr-un malai cu particule mari, cu tarate, vor rezulta niste patratele care se vor desface usor si ne vor lasa carligul gol, ineficient. De aceea primul lucru care trebuie facut este cernerea malaiului printr-o sita, cu cat mai fina cu atat mai bine.


Se pune apa la fiert, in am dizolvat sofranul, cam un varf de lingurita, precum si atractantul. Dupa ce apa da in clocot se pune malaiul, si se lasa sa fiarba circa 20-30 de minute. Cind mamaliga e aproape fiarta se amesteca bine cu facaletul.

Pana aici procedeul este identic cu cel al unei mamaligi obisnuite. Urmeaza insa faza a doua, menita sa le dea cubuletelor rezistenta si elasticitate.

Mamaliga obtinuta mai inainte o luam si o framantam cu faina de grau, pana capata consistenta unei plastiline. Formam apoi niste “galusti”, ceva mai mari decat o minge de tenis, si le bagam in ciorapi de dama vechi, rupti (nu-i luati fara sa intrebati ca aveti scandal). Ciorapul are rolul de a nu lasa mamaliga sa se imprastie la fierberea urmatoare. Ciorapul de leaga in fata si in spatele galustii cu o ata. Pe un ciorap putem sa punem astfel 5-6 astfel de galusti, in sirag.

Punem din noua apa la fiert si cand da in clocot punem in ea galustile formate dinainte. Le lasam sa fiarba pana se ridica la suprafata, semn ca sunt gata (cam 10 minute). Se scot pe un fund de lemn si se lasa la racit. Cel mai bine se folosesc a doua zi, sa fie proaspete.
Aceasta reteta de mamaliga pentru caras nu numai ca m-a scapat de anevoiosul mestecat in mamaliga, dar a dat si rezultate foarte bune pe balta.

Intr-o cutie cilindrica de plastic de cca 400 ml ( din cele de marinata macrou ) se pune 1 1/2 ceasca medie de faina de porumb si una de grau. Se omogenizeaza si se adauga apa treptat pana se face precum un terci ceva mai apos. Se pune apoi aroma. Daca este lichida atunci se va pune ceva mai putina apa. Se lasa 1/2 ore pentru transferul aromelor si se amesteca iarasi.
Se dau pe centrul capacului 4-6 gauri pe un cerc avand diametrul de 2-3 cm .
Vasul cu capac se va pune in cuptorul cu microunde la puterea de 450W timp de 8-9 minute.
Se pune vasul la racorit cu gura in jos.
O sub varianta : cutia ce urmeaza a se introduce in cuptor va fi “tapetata” cu ulei vegetal iar ingredientele vor fi pregatite intr-un alt vas.

Se obtine o mamaliga consistenta dar si elastica ( aruncand un cubulet de pardoseala a facut un recul de cca 2 cm ). Isi pastreaza f bine aroma.
In apa lacului a rezistat peste 3 ore.
Cantitatea obtinuta poate fi suficienta pentru 2 lansete si o zi de pescuit. Se pot pune chiar 3 cutii simultan.

Daca nu de prima data, la urmatoarea incercare nu veti pierde mai mult de 15 minute.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one