2-Retete pesti

Pentru 4 portii:2kg peste de orice fel(de apa dulce),4 rosii,2ardei kapia(unul rosu,unul verde)2ardei iuti(proaspeti si foarte iuti),usturoi(dupa gust),1 legatura de patrunjel,o cana suc de rosii,piper,sare grunjoasa(de bucatarie),vegeta,20ml ulei.============Se curata pestele de solzi,se eviscereaza,se inlatura capul,coada si aripioarele dar nu se arunca. La cap se scot branhiile si osul amar(daca folositi crap).Se scoate sira spinarii,se portioneaza.Daca sunt mai mici de-o palma,se lasa intregi.(se scot doar branhiile).Se zvanta bine pe un servet.Se prajeste pe o plita bine incinsa,acoperita cu un strat de sare.Daca folositi aragazul e buna si o tigaie mare de tabla.Cand pestele e patruns pe ambele parti se scutura usor de surplusul de sare si se aseaza pe un platou putin adanc.Intre timp se coc rosiile,ardeiul kapia, ardeiul iute.Se curata de pielite si seminte.Se taie cubulete(pe cat posibil). Se toaca usturoiul si patrunjelul(marunt). Intr-un vas cu apa clocotita se fierb capul de peste,sira,aripioarele,coada .Dupa 10 minute se scot.Ce se alege de pe oase se pune inapoi in zeama. Se adauga rosiile, ardeiul,sucul de rosii,usturoiul,coditele de patrunjel,piper dupa gust,vegeta si uleiul.Zeama trebuie sa fie doar putin sarata pentru ca se va sara de la peste.Se da in clocot cca.5minute dupa care se toarna peste peste cat sa-l acopere.Se serveste fierbinte cu patrunjel deasupra si cu mamaliguta alaturi.Va asigur ca e un deliciu.POFTA BUNA!P.S.Reteta am invatat-o in armata de la lipovenii din Insula Mare a Brailei.
saramura peste
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one